Att tänka på om hygienen vid kosläpp och besök på gårdar

God handhygien skyddar besökarnaKo

I stora delar av landet är det nu dags att släppa ut korna på bete. God handhygien som att kunna tvätta händerna vid kosläpp, skyddar den som klappar kor och kalvar mot smittsamma sjukdomar.

Jordbruksverket uppmärksammar nu att det är dags för kosläpp på många håll i landet. Folkhälsomyndigheten vill påminna om att det är viktigt att tvätta händerna efter kontakt med djuren. Det minskar risken för besvärliga infektioner som kan orsakas av parasiten cryptosporidium, men också av tarmbakterier som campylobacter och ehec.

Det är särskilt viktigt att tvätta händerna vid kosläpp med både tvål och vatten och sedan torka dem ordentligt innan man äter eller hanterar livsmedel. Hjälp småbarn med handtvätten och se till att barnen inte stoppar in en smutsig napp eller fingrar i munnen. Jordbruksverket har mer information om vad som är bra att ha i åtanke när man besöker gårdar med djur.

Tänk på följande som besökare vid kosläpp

  • Ta del av den hygieninformation som finns tillgänglig vid besöket.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter kontakt med djuren eller deras närmiljö.
  • Enbart handsprit räcker inte för att avdöda vissa smittämnen, som parasiter. Använd handsprit endast på torra tvättade händer.
  • Hjälp barnen att tvätta händerna och håll uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd. Till exempel så att de inte tappar nappar och sedan stoppar in dessa eller fingrarna i munnen.
  • Försök att undvika att äta i djurens närmiljö och tvätta alltid händerna innan förtäring.
  • Ha inte picknick i beteshagar för kor, får och getter.
  • Drick bara mjölk om den är pastöriserad, kokt eller värmebehandlad på annat sätt.
  • Bada inte i närheten av betesmarker där djuren kan gå ned i vattnet.

Från 2013 finns det krav på att det ska finnas möjlighet att tvätta händerna på exempelvis lantbruk som tar emot besöksgrupper, ridskolor, 4H-gårdar samt andra verksamheter som erbjuder direkt kontakt med djur.

Källa: Folkhälsomyndigheten (öppnas i ny flik)