Vilt som lockats av vägsalt till vägen

Halkbekämpning med miljövänliga ZeoFriction

Ekologisk halkbekämpning av vägar och ytor med miljövänliga zeoliten ZeoFriction

Vanliga material som används för halkbekämpning som sand, stenflis och salt, har visat sig ha negativa effekter på både miljö och infrastruktur. ZeoFriction är ett miljövänligt alternativ som är högeffektivt mot halka och helt baserat på naturliga zeoliter.

Till skillnad från salter är ZeoFriction inget smältmedel utan ett naturligt vulkaniskt mineral för halkbekämpning. ZeoFriction absorberar den tunna vattenfilm som finns på ytan av is och snö och fastnar där. Resultatet blir en varaktig sandpapperseffekt på asfalt, sten och trä – överallt där man vill ha ett högeffektivt halkskydd.

Halkbekämpning med zeoliter kommer ursprungligen från Kanada
Ssolbergj, via Wikimedia Commons

Idén med att använda zeoliter som halkbekämpning kommer ursprungligen från Kanada och har använts till halkbekämpning sedan 2005. Man sökte efter ett miljövänligt alternativ som även fungerade effektivt vid kallare temperaturer än -9 °C då salt börjar tappa sin smältande förmåga och som samtidigt var skonsamt mot olika material och naturen.

ZeoFricton halkbekämpning 5-literspåse
ZeoFricton 5-literspåse

Man fann en naturlig zeolit som uppfyllde kraven och dessutom gav överlägsna friktionsegenskaper ända ned till – 50 °C.

EcoConcept fångade upp idén och började importera zeoliter från Kanada 2009. Men detta blev dyrt samtidigt som de långa transporterna inte kändes optimala ur miljösynpunkt.

2014 hittade man äntligen en zeolitkälla inom EU vilket gjorde att man kunde sänka kostnaderna och öka produktionen. Idag kan man även köpa ZeoFriction i praktiska konsumentförpackningar.

Det dryga, smarta halkskyddet

Vid isgata behövs halkbekämpning som stannar kvar
ZeoFriction ger direkt ett säkert underlag – även på rena isgator som ovan.

ZeoFriction är mångfalt drygare än sand eller stenflis. Genom att inte behöva sprida lika många korn per kvadratyta behöver färre timmar läggas på halkbekämpning. Dessutom blir det mindre att sopa upp på vårkanten vilket också sparar tid och resurser.

Ulf Larsson på EcoConcept förklarar hur materialet fungerar:

Ulf Larsson, EcoConcept halkbekämpning

– När man sprider ut zeoliten är den först ljus i färgen. När den kommer i kontakt med vatten avger den en smula värme, fäster på ytan och mörknar. Signalen visar att materialet är aktivt och att det är säkert att gå, cykla och köra bil. Därefter är den i beredskapsläge oavsett om vädret växlar mellan plus- och minusgrader eller om det skulle uppstå blixthalka.

Ett kostnadseffektivare alternativ

Ulf berättar att allt fler entreprenörer ser att ZeoFriction ger en kostnadsfördel när de lägger anbud eftersom de kan utföra arbetet snabbare. Fordonsutnyttjandet blir också högre och materialåtgången lägre. Kunder som villaägare, fastighetsägare och kommuner värdesätter även att entreprenören använder ett material som är skonsamt mot ytmaterial, växtlighet och djur.

Bidrar positivt till naturen

ZeoFriction halkbekämpning fungerar också på snö
ZeoFriction ger grepp på både is och snö.

En annan vanlig användning av zeoliter är inom odling och på golfbanor där mineralen bidrar till jordförbättring samt minskar behov av bevattning och gödning.

Zeoliten har även en positiv inverkan på jordar och vattendrag genom sin höga katjonbyteskapacitet. På molekylnivå fångar zeoliten upp vattenlösliga joner från tungmetaller och toxiner och kapslar in dem för gott. Därför slipper man köra materialet till deponi och kan istället med fördel sopa ut eventuella rester efter vinterns halkbekämpning i rabatter och på gräsytor. Där kommer zeoliten att fortsätta bidra till att rena jorden.

Eller så låter man det helt enkelt ligga kvar till att det har smulats sönder så mycket av trafikanternas däck och skosulor att det kan rinna bort med vårregnen – och så har man belastat miljön minimalt.

– Utöver miljöaspekterna korroderar materialet varken järn, betong eller sten vilket kan förlänga livslängden på vår infrastruktur väsentligt. ZeoFriction är den enda hållbara vägen för att säkra våra vintervägar och vår miljö, avslutar Ulf.

Fritt från kvartsdamm

Till skillnad från stenflis och sand är ZeoFrction varken sandsten, granit eller gnejs utan ren klinoptilolit. Materialet innehåller varken fibrogeniskt kvarts eller respirabla kvartspartiklar som vid utspridning och upptagning, riskerar nå ned i luftvägarna och leda till silikos och lungcancer.  Det innebär att man kan genomföra arbetet med samma typ av enklare dammfiltermask för någon tia som man använder vid slipning av t.ex. trä (klass FFP1, FFP2). Vid sandupptagning behöver man varken bevattna eller använda tillslutna fordon och täta helmasker, ej heller sanera och tvätta arbetskläderna efteråt.

Sammantaget leder halkbekämpning med ZeoFriction till både högre komfort medan arbetet utförs, lägre kostnader för skyddsutrustning, färre tunga lyft samt tryggare personal som inte riskerar bli sjuka på grund av arbetet.

Vill du veta mer? Läs om kvarts-  och stendamm i arbetsmiljön samt AFS 2015:2 hos Arbetsmiljöverket här.

Lägre risk för fordonsskador

Att vilt söker sig till vägarna vintertid där de lärt sig att där finns salt är stor anledning till att om möjligt välja saltfri halkbekämpning.

ZeoFriction är drygare och väger hälften mot sand och grus vilket ger en miljöfördel då man kan köra med helt fyllda fordon och minska på transporterna för påfyllning flera gånger om. Densiteten är strax över 0,8 jämfört med 1,5-1,6 för sand och grus och 2,1 för vägsalt – att tänka på när priser jämförs.

En annan fördel är att risken för stenskott blir lägre eftersom massan hos de korn som ev. slungas upp är hälften vilket halverar rörelseenergin mot träffytan. Därutöver är zeoliten mjukare med  4,5 på Mohs hårdhetsskala mot 7 för sand och grus. Så risken för blästringsskador och repor på billackering och känsliga mark- och golvytor är minimal.

Dosering

Halkbekämpning med saltspridare
Plogbil med saltspridare

Doseringsbehov över tid beror alltid på väder och trafik, t.ex. hur mycket regn och snö som faller men ZeoFriction är mycket effektivare i att skapa halksäker friktionsyta än sand och grus. Utmaningen är att inte överdosera så att man uppnår den goda ekonomi ZeoFriction kan ge.

1.000 kg ZeoFriction = 1.200 liter som räcker upp till 58.000 m2 motsvarande 1,4 mil vid 4 m vägbredd. En lämplig inställning är 35 – 45 g/m2 på en sand- eller saltspridare. Doserar man själv på t.ex. gångytor, väger man upp 60 g/m2 – alltså ca 0,75 dl /m2.

I praktiken kan det förstås vara svårt att få till en helt jämn spridning och man vill uppnå halksäkert med marginal, så ta höjd vid beställning för att materialåtgången i genomsnitt kan bli något högre än ovan. Men med ZeoFriction kan man ändå ”översanda” med gott samvete eftersom man varken skadar miljö, djur eller känsliga material och ev. överskott gör bara gott där det hamnar.

Frakt och fraktioner

Vi levererar ZeoFriction med 3-5 dagars leveranstid under vintersäsongen i tre fraktioner:

  • 1,0-2,5 mm (allround, bäst för släta ytor, perfekt i hala trappor)
  •  2,5-5,0 mm (längre verkan, bra på hårt packad snö)
  •  4-8 mm (långsammare effekt, följer med mindre under sulorna)

Skriv vid beställningen vilken fraktion som önskas. OBS! Om ingen fraktion anges kommer 1,0-2,5 mm att sändas.

ZeoFriction levereras i fyra olika förpackningstyper:

  • Återförslutbar 5-literspåse på 4,1 kg, 130 st/pall.
  • 20 kg plastvävsäck,  50 st/pall.
  • 25 kg papperssäck (enbart 4-8 mm) 40 st/pall.
  • 1 ton BigBag,  1 ton/pall.

Kontakta oss för aktuella priser på info@ecoconcept.se eller vår servicetelefon 0704-163377.

Exponeringslösning för butiker

ZeoFriction halkbekämpning butiksexponering

För butiker har vi tagit fram denna exponeringslösning med toppskylt som kommunicerar hur ZeoFriction skall användas med argument som både tilltalar den som tänker på djurtassar och miljö och den som önskar enklare arbete och bättre ekonomi i sin halkbekämpning. Vi levererar den färdigpackad med produkter och den rymmer 80 st 5-literpåsar eller en valfri kombination av 5-literspåsar påsar och 20 kg-säckar.

Kontakta oss för offert på: info@ecoconcept.se eller vår servicetelefon: 0704-163377.

Hållbar utveckling