ZeoFriction vid olika vinterväder

ZeoFriction på snö
ZeoFriction på bilden har blivit mörkblå. Det visar att den har aktiverats och ger grepp på både is och snö.

Så här använder du ZeoFriction ekologisk halkbekämpning vid olika snötyper

Torr snö, pudersnö

Skotta eller ploga först bort den lösa snön. Sprid därefter ett tunt lager med ZeoFriction.

Slask och snöblandat regn

Så fort det riskerar frysa på, sprid ut ZeoFriction för att halksäkra ytan. ZeoFrictions absorptionsförmåga kommer omgående att ta upp en del vatten och ge ett bra fäste på underlaget. Upprepade spridningar kan bli nödvändiga ifall ZeoFriction längre fram täcks över av tillkommande snö och regn som bildar flera lager av isskorpa. ZeoFriction är ett lättare material, så till skillnad från väggrus och sand som direkt sjunker till marken och blir overksamt vid minsta töväder, stannar zeoliten kvar längre uppe på isytan även efter att viss smältning börjat ske.

Tung, blöt snö

Skotta eller ploga först bort snön och sprid ut ett tunt lager med ZeoFriction. När nytt snöfall kommer och ca 5 cm snö lagt sig ovanpå materialet, skotta bort denna snö och komplettera med mer ZeoFriction ifall nödvändigt. Mycket av den ZeoFriction som tidigare spridits kan ha bevarats inbäddat i undre lager och komma att åter fungera som halkskydd när snö- och istäcket successivt sjunker ihop.

Lager med hård packad snö

ZeoFriction är perfekt på oskottade ytor där snö och is har lämnats kvar och frusit till eller packats hårt. Har man inte några omedelbara avsikter att ta bort detta helt, så sprid helt enkelt ut ZeoFriction ovanpå den hårdpackade snön och ytan är halksäkrad. Komplettera med nytt lager om nya snöfall ökar snödjupet.