Så här sprider du ZeoFriction ekologisk halkbekämpning

Spridning av ZeoFriction runt fastigheten

ZeoFriction kan enkelt spridas för hand. Det väger hälften mot vad salt och grus gör och räcker dessutom mycket längre, så arbetet blir mindre tungt och går snabbare. Hos EcoConcept använder vi samma centrifugalspridare som vi sommartid använder till gräsmattegödsel till att halksäkra parkeringsytor, gångbana och en hal backe utanför vårt kontor. Den rymmer ca 30 liter ZeoFriction. Därtill har vi en handspridare för altaner och mindre gångytor, och som alltid står redo i hallen under vintern med några liter ZeoFriction i. Handspridaren ger en jämn fördelning och sparar därför maximalt på materialet.

Batteridriven handspridare
Batteridrivna handspridaren Wolf-Garten WE-B kostar ca 350 kr och fungerar lika bra på sommaren till gödsel och gräsfrön. Finns även batterispridare från t.ex. Einhell och Ryobi.

Det fungerar förstås också bra att använda hink och spade eller handen till att snabbt sprida ZeoFriction i t.ex. en trappa som blivit hal. Materialet är helt oskadligt för hud, skor och kläder. Det är också onödigt att sprida ut extra mycket ”för säkerhets skull” eftersom ett tunt lager fungerar lika bra.

Ett husmorstips, för när det har frusit på riktigt snabbt efter ett töväder och sedan bildats blankis på t.ex. en trappa, är att hetta upp en kopp med ZeoFriction i mikrovågsugnen (ca 15 sekunder på full effekt för 2,5 dl). Det uppvärmda materialet fastnar då på blanka isytor och ger friktion direkt. Ett alternativ är att fukta ZeoFriction genom att spraya lite vatten med en blomspruta på det innan spridandet, så snabbar man på fastfrysningsprocessen.

Spridning av ZeoFriction på vägar och större ytor

Våra professionella kunder som arbetar med grönytor och fastigheter använder ofta en tallriksspridare monterad på en pickup, traktor, etc. De ställer ned åtgången per kvadratmeter till ett minimum för att utnyttja den goda ekonomi en mindre mängd material med hög friktion kan ge. De sparar samtidigt körtid och maskinnyttjandetimmar eftersom de kan halkbekämpa större ytor med den mängd material som ryms på varje lass med ZeoFriction.

Använder man spridarskopa kan man med fördel välja en grövre fraktion på 4-8 mm eller använda ett finare siktgaller som man lägger i skopan. Kan man dessutom köra lite fortare än man annars brukar, så räcker materialet längre. Eftersom friktionen blir så mycket högre kan man fördela materialet glesare. Därmed slipper man få en onödigt hög materialåtgång och kan maximera friktionsnyttan per krona.

Manuell spridning av ZeoFriction

Flera av våra kunder måste halkbekämpa delar av sina fastigheter för hand och går då helt enkelt runt med en hink och skopa och sprider ut materialet. Det kan vara på trappor och på smala gångvägar, som runt gravar på kyrkogårdar, där maskiner inte kan komma fram. Detta är ett slitsamt arbete för rygg, nacke och axlar eftersom man går snedbelastad med en hink med grus eller salt som väger 10-15 kg i ena armen och som man ständigt måste lyfta upp för att nå ned med skopan i hinken. Vi känner våra kunder väl numera och många har arbetat länge inom fastighetsskötsel och fått artroser och olika förslitningsskador. Inte heller vi som jobbar på EcoConcept har fått gått skadefria så vi vet vad det vill säga att ständigt tänja på gränserna för att klara tyngre arbetsmoment när kroppen blir äldre och hur det känns efter arbetet.

Därför känns det fantastiskt roligt när vi får höra från våra användare av ZeoFriction att enbart det faktum att materialet väger ca hälften mot vad de alltid tidigare har kämpat med att för hand sprida ut, har lett till färre belastningsskador och till och med att en medarbetare kan börja jobba som vanligt igen, nu när det manuella arbetet med spridning blivit mindre slitsamt. Mindre materialåtgång som gör jobbet fortare med ett lättare halkbekämpningsmaterial var den medicin som behövdes.