Lokaltidningen Vellinge uppmärksammar ZeoFriction

 

Vulkaniskt material halkans nya fiende: ”Roligt ligga i framkant”

Vägförening ville hitta ett miljövänligt alternativ

HÖLLVIKEN. Vägförening nr 1 i Höllviken tröttnade på problemen som följer med salt som halkbekämpning och hittade ett alternativ – det vulkaniska materialet zeolit.
Av Åsa Meierkord
 

När vintern kommer till Skåne och Höllviken är halkan alltid ett stort ämne och bekymmer bland de många vägföreningarna i kommunen. Höllvikens Vägförening nr 1 som förvaltar cirka sex kilometer väg – huvudgatorna Boltensternsvägen, Höllviksstrandsvägen och Steffensvägen samt tillhörande sidovägar, är inget undantag.

– Varje dag cyklar ett stort antal barn till skolan och här passerar även barn från ett stort antal andra område. Vägföreningen vill hålla en säker skolväg men även gående som promenerar eller rastar sina hundar skall känna säkra vid promenader inom vårt område, säger Ulf Nebel, vägfogde i föreningen.

ULF NEBEL har studerat hur man skulle kunna göra vinterväghållningen miljövänlig i många omgångar.

– Tidigare har vi lagt ut en stenkross men det måste delvis blandas med salt för att materialet skall kunna spridas. Hundar och andra husdjur får skador av frätande salt, säger Ulf Nebel.

Han fick upp intresset för materialet zeolit efter att ha varit i kontakt med det på golfklubben.

– Det är ett vulkaniskt material, helt naturligt, miljövänligt och nedbrytbart. Om zeoliten hamnar på skor, tassar eller kläder behöver man inte känna sig orolig, säger han.

NÄR HALKAN nyligen slog till lade föreningen ut zeoliten för första gången och hittills ser det ut att fungera bra.

– Zeoliten är något dyrare men vi tycker att vinsterna för miljön är betydligt större. Många kommuner vill förbjuda spridning av salt som halkbekämpning och i Kiruna är det redan totalstopp, det är roligt att vi kan ligga i framkant, säger Ulf Nebel.

ZEOLIT

Zeolit är inget smältmedel utan en mineral som absorberar den tunna vattenfilm som finns på ytan av is och snö och fastnar. Resultatet blir en sandpapperseffekt på asfalt, sten och trä.

Zeoliten var det enda halkbekämpningsmedlet som var miljögodkänt under vinterspelen i Vancouver 2010 och används sedan 2005 runt om i Kanada.

Källa: Lokaltidningen Vellinge (öppnas i ny flik)

Hållbar utveckling